Tip 1: Beslis voor jezelf in hoeverre je werk en privé wil scheiden

Dit is iets wat alleen jij kunt doen. Vind uit waar jij je prettig bij voelt als het gaat om bereikbaar zijn in de avonduren, weekenden en op (standaard) vrije dagen.

Tip 2: Afspraken met jouw werkgever maken

Ga het gesprek aan met jouw werkgever. Achterhaal wat hun verwachtingen zijn als het gaat om bereikbaarheid. Vraag wellicht of het mogelijk is om een telefoon van de zaak te krijgen enkel voor zakelijke doeleinden.

Tip 3: “Spreek uw bericht in na de piep”

Als je een telefoon van de zaak hebt, gebruik die dan ook echt alleen voor zakelijke doeleinden. Schakel de telefoon na werktijd en in de weekenden uit, of zet hem op vliegtuigstand.

Om toch niet stiekem in de verleiding te komen om toch nog even dat ene appje te checken, kan het handig zijn om je werktelefoon uit je zicht te leggen of achter te laten op je werkplek.

Stel een duidelijke out of office voicemail in en verwijs daarin naar een collega of algemeen kantoornummer voor urgente zaken.

Tip 4: Zorg voor evenwicht

Waar gewerkt wordt moet ook ontspannen worden. Zo houd je de balans tussen werk en ontspanning. Doe in je vrije tijd dingen die jij leuk vindt en die jou helpen om mentaal even volledig afstand van je werk te nemen. Gewoon even lekker leven!

Tip 5: Sluit mentaal de deur achter je

Werk- en privétijd zijn niet per se plaats afhankelijk, maar vooral een mentale kwestie. Zorg voor een overgangszone. Onderweg naar huis kun je bijvoorbeeld je favoriete playlist aanzetten, die nieuwe podcast luisteren, dat boek die je “ooit” nog eens wilde lezen eens oppakken of een lekker potje patience in de trein.

Tip 6: Werk je soms thuis? Creëer dan een vast werkplekje

Sinds COVID werken er nog steeds enorm veel mensen thuis. Alhoewel vaak op vaste dagen, werken ze toch in hun eigen huis, dat normaal een plek van rust zou moeten zijn.

Je kunt bijvoorbeeld je eigen afgebakende werkplek inrichten. Dit kan ook in de vorm van een vaste plek aan tafel, of een specifieke stoel om symbolisch de illusie van een werkplek te creëren. Je hoeft niet groot te denken, het kan ook een etui of muismat zijn. Berg je het op? Dan zit je werkdag erop. Zo help je jezelf de knop om te zetten.

Tip 7: Wees streng naar jezelf

Vooral bij banen die veel mentale inspanning vereisen kan het lastig zijn om je los te rukken van je werk. Wees daarom streng naar jezelf en trek een grens. Als je om 17:00 klaar bent, stop je ook om 17:00. Dit kan soms moeilijk zijn als je om 17:01 net een mailtje krijgt van die ene collega die al 3 weken zegt dat hij even zou mailen.

Laat het gaan, laat het los en morgen weer een dag!

Wil jij ook de beste baan om lekker te kunnen leven, bij een werkgever die begrijpt dat je ook tijd voor ontspanning verdient? Neem dan snel een kijkje bij onze vacatures.

Wij zien jouw sollicitatie graag tegemoet!