1# Beslis voor jezelf in hoeverre je werk en privé wilt scheiden

Vind uit waar jij je prettig bij voelt als het gaat om bereikbaar zijn in de avonduren, weekenden en op (standaard) vrije dagen.

2# Ga het gesprek met je werkgever aan

Achterhaal wat de verwachtingen van jouw werkgever zijn als het gaat om bereikbaarheid. Maak desnoods afspraken over wanneer je wel of niet gebeld wilt worden. Werk je parttime en hebben je collega’s je soms toch nodig? Spreek dan van tevoren een tijdstip af waarop ze hun vragen op één vast moment aan jou kunnen stellen.

3# “Spreek uw bericht in na de piep”

Als je een telefoon van de zaak hebt, gebruik die dan ook echt alleen voor zakelijke doeleinden. Schakel de telefoon na werktijd en in de weekenden uit, of zet hem op vliegtuigstand. Om niet stiekem in de verleiding te komen, kan het handig zijn om je telefoon niet in het zicht te leggen. Stel een duidelijke out of office en voicemail in, verwijs daarin naar een vaste collega of algemeen kantoornummer van waaruit eventueel urgente zaken toch opgepakt kunnen worden.

4# Zorg voor ontspanning

Doe in je vrije tijd dingen die jij leuk vindt en die jou helpen om mentaal afstand te nemen van je werk. Doe in je vrije tijd dingen die je leuk vindt. Dat helpt vaak heel goed om mentaal afstand te kunnen nemen van je werk. Maak een heerlijk lange strandwandeling, ga ‘los’ op de loopband in de sportschool. Ga dekentjes haken, bingewatchen..enzovoorts!

5# Sluit mentaal de deur achter je

Werktijd en privétijd zijn niet per se plaats afhankelijk, maar vooral een mentale kwestie. Zorg voor een overgangszone (lees een boek, doe een potje patience in de trein of luister naar een ‘ik ben klaar met werk-playlist’ in de auto naar huis).

#6 Werk je soms thuis? Creëer dan een vast werkplekje

Richt je eigen afgebakende werkplekje aan huis in. Dit kan ook in de vorm van een vaste plek aan tafel, of een specifieke stoel om symbolisch de illusie van een werkplek te creëren. Je hoeft niet groot te denken, het kan ook een etui of muismat zijn. Berg je het op? Dan zit je werkdag erop. Zo help je jezelf de knop om te zetten.

7# Creëer een ritueel om je werkdag af te sluiten

Afgebakende plekken en overgangsroutines en –rituelen kunnen je helpen werk en privé in balans te houden. Trek thuis je comfortabele huispak aan, neem een kop thee op de bank onder je lekkerste dekentje, of steek kaarsjes aan.

Wil jij ook de leukste baan om lekker te kunnen leven, bij een werkgever die begrijpt dat je ook tijd voor ontspanning verdient? Neem dan snel een kijkje bij onze vacatures.

Wij zien jouw sollicitatie graag tegemoet!