Gemeentejurist: goede secundaire voorwaarden

Wie bij een Nederlandse gemeente werkt, valt onder de cao Gemeenten. Dat houdt in dat je als gemeentejurist kunt profiteren van de goede secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook dat je al van tevoren op kunt zoeken hoeveel je ongeveer gaat verdienen in een bepaalde functie. Bij een cao horen namelijk salarisschalen.

Meteen zien hoe de salarisschalen van de Cao Gemeenten eruit zien? Laat je gegevens achter en ontvang de juiste CAO.

Mocht je via Joinuz als jurist in dienst gaan bij de gemeente dan profiteer je ook van Joinuz haar secundaire arbeidsvoorwaarden zoals:

 • Een lease-auto die je zowel zakelijk als privé mag rijden
 • Je eigen opleidingsbudget (t.w.v. €1.500 per jaar), welk je vrij mag besteden, zolang het maar relevant is voor jouw functie
 • Fitness, yoga, crossfit of een andere sportles? Iedere maand vergoed Joinuz € 25,- van je sportabonnement.

Wat is een salarisschaal?

Alle salarisschalen van één bedrijf samen, wordt een loongebouw genoemd. Een salarisschaal bestaat op zijn beurt weer uit een serie bedragen (dit zijn treden) die bij één of meerdere functie(s) horen. Hierbij gaat het om bruto bedragen die bij een fulltime salaris horen. In de salarisschaal vind je ook terug of het salaris op vier weken of op een maand is gebaseerd.

Hoe werken salarisschalen?

Salarisschalen hebben een groot voordeel: als er in de vacaturetekst staat in welke schaal de functie is opgedeeld, kun je al vooraf opzoeken welk salaris hierbij hoort. Dat geldt dus ook voor het salaris van een jurist bij de gemeente.

Houd er wel rekening mee dat je in een nieuwe functie vaak onderaan in de salarisschaal start. Kijk dus naar het laagste bedrag in de schaal die genoemd wordt in de vacaturetekst. Het goede nieuws is dan weer dat je alle ruimte hebt om te groeien. Bij goed functioneren ontvang je vaak ieder jaar een salarisverhoging. Dit betekent dat je één trede in de salarisschaal omhoog gaat.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het salaris van een jurist per gemeente verschilt. In een grotere gemeente val je als gemeentejurist vaak in een hogere schaal dan in een kleinere gemeente.

Uiteraard is het altijd mogelijk om bij de onderhandelingen over je nieuwe baan ook de trede van de salarisschaal ter sprake te brengen. Als je over genoeg aantoonbare kennis, vaardigheden en werkervaring beschikt, kun je namelijk zomaar één of twee treden hoger ingedeeld worden. En dat is niet verkeerd, toch?

Het plafond van de salarisschaal

Op een gegeven moment ben je uitgegroeid binnen je salarisschaal van jurist bij de gemeente. Dan heb je de hoogste trede bereikt en kun je niet meer gaan verdienen. Tenminste… niet binnen je huidige functie. Door promotie te maken of door te kiezen voor een andere functie, kun je in een hogere salarisschaal terecht komen. Dan heb je weer alle ruimte om te groeien in salaris.

Jouw salaris als jurist bij de gemeente

Natuurlijk ben je nu heel benieuwd naar wat je als jurist bij de gemeente kunt gaan verdienen. Helemaal vastpinnen kunnen we het niet (mede omdat dit dus afhangt van de grootte van de gemeente), maar we kunnen je op basis van onze ervaring wel een overzicht geven van de salarisschalen waarin de meeste juridische functies bij een gemeente vallen:

Functie Salarisschaal Salaris

 • Juridisch medewerker / jurist overheid
  8 € 2.581 - € 3.732
  9 € 2.865 - € 4.208
  10 € 3.090 - € 4.671
 • Juridisch adviseur 11 € 3.701 - € 5.372
 • Wetgevingsjurist 12 € 4.447 - € 6.103

Vind je je nieuwe baan als jurist bij de gemeente via Joinuz, dan profiteer je bovendien van onze arbeidsvoorwaarden én de leuke extraatjes die Joinuz biedt. Afhankelijk van jouw functie bieden we je namelijk een leaseauto en/of fitnessabonnement. Uiteraard kun je altijd gebruik maken van onze Joinuz Academy om deel te nemen aan de leukste trainingen.

Met Joinuz aan de slag

Is dit het carrièrepad voor jou en ga je op zoek naar een leuke en uitdagende baan bij de gemeente? Eentje waar je met jouw juridische opleiding en kennis iedere dag weer het verschil kan maken? Dan hebben wij goed nieuws voor je: Joinuz helpt je graag met het vinden van deze droombaan.

Klik hier om meteen in het overzicht met onze actuele vacatures te kijken. Wat voor jurist je ook bent, de kans is groot dat er een mooie match voor jou bij zit.

Zie je zo snel nog niet die ene nieuwe carrièrekans? Geen nood, want wij gaan graag actief voor je op zoek. Neem contact met ons op en vertel ons in een kennismakingsgesprek waarnaar jij op zoek bent. We zoeken graag met je mee!