Henk-Jan

Henk-Jan vertelt dat de corona- unit van Woonzorggroep Samen speciaal is opgesteld om mensen, die te goed zijn voor de intensive care, op te vangen en ziekenhuiszorg te bieden. Zo hebben de verzorgingsafdelingen van het ziekenhuis weer plaats vrij voor nieuwe patiënten.

Henk-Jan werkt deze week pas zijn eerste week op de corona-unit in Wieringerwaard. De unit heeft plaats voor 16 patiënten, hij kan nog worden uitgebreid en op dit moment is hij gevuld met slechts 3 patiënten. “Het voelt als stilte voor de storm”, vertelt Henk-Jan. “Iedereen op de afdeling is nieuw en samen zijn we aan het uitvogelen wat de beste werkwijze is om deze patiënten te behandelen. Het is een fijn team maar niemand kan je echt inwerken omdat deze situatie voor iedereen nieuw is.”

“Zo’n mondkapje zit echt voor geen meter”, vertelt Henk-Jan. “Het is ook niet de bedoeling dat je tussendoor even naar het toilet gaat of zo, we zijn heel voorzichtig met onze beschermende middelen. Op dit moment is er nog genoeg voorraad maar geen idee hoelang dit nog gaat duren. Het doel is om de patiënten 24 uur klachtenvrij te krijgen.”

Als wij hem vragen of hij zelf bang is om het virus te krijgen vertelt hij: “ik ga er sowieso vanuit dat ik corona krijg, ik hoop alleen dat de klachten mild blijven.” Momenteel zet Henk-Jan zichzelf in een sociaal isolement, hij wil zijn vrienden en familie niet aansteken.

“Je maakt ook hele heftige dingen mee”, vertelt Henk-Jan. Zo ligt er momenteel een man op de corona-unit waarvan zijn vrouw 24 uur geleden is overleden aan corona. Hij is zelf ook besmet en kan nu niet bij de begrafenis van zijn vrouw zijn, er gebeuren echt verschrikkelijke dingen. Ik hoop daarom ook echt dat mensen dit virus serieus nemen, corona is wel 10x erger dan zomaar een griepje.”

Ayinda

Ayinda werkt via Joinuz bij Evean Oostergouw in Zaandam op de afdeling revalidatie. De afdeling waar normaal gesproken 20 patiënten op liggen, is inmiddels gevuld met 12 patiënten en is sinds de corona uitbraak helemaal op slot gezet. “Een paar weken geleden is de eerste patiënt op de afdeling positief getest op corona, sindsdien zijn er nog twee patiënten positieve corona getest op de afdeling en zit de afdeling op slot” vertelt Ayinda.

“Omdat er maar weinig materialen zijn, moeten we voorzichtig zijn met onze beschermende middelen. Het werken met mondkapjes op is erg benauwend maar gelukkig is de sfeer in het team goed. Iedereen heeft zoiets van, we hebben het leuk, het werk gaat goed en we zien het wel. Al voelt het ook nog wel een beetje als stilte voor de storm. We hopen dat over een paar weken iedereen klachtenvrij is en wij de afdeling weer open kunnen gooien”, vertelt Ayinda.

Zelf is Ayinda niet bang om het virus te krijgen. “Ik ben alleen bang om mijn ouders aan te steken omdat ik nog thuis woon. Het is een mooi beroep en ik ben blij dat ik mij zo goed kan inzetten op dit moment. We krijgen regelmatig tulpen op de afdeling en er wordt lekker voor ons gekookt, vrienden en familie hebben ook veel respect voor mij op dit moment”, vertelt Ayinda.

Henk-Jan en Ayinda blijven zich de komende weken flink inzetten in de zorg. Wij wensen ze heel veel sterkte en hebben heel veel respect voor hen en alle andere helden in de zorg!