De Klik met Joinuz

Mijn naam is Rianne van Eckeveld (27) en ik ben momenteel via Joinuz als handhavingsjurist werkzaam bij de Omgevingsdienst de Vallei (OddV) in Ede. Twee jaar geleden ben ik begonnen bij een middelgrote gemeente als stagiaire op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Hier is mijn liefde voor bestuursrecht, en dan met name de handhaving, ontstaan. Na het afronden van mijn stage ben ik blijven ‘hangen’ bij deze gemeente als jurist handhaving. Vorig jaar november werd ik benaderd door Joinuz of ik interesse had in een volgende stap. De klik die ik meteen voelde met de recruiter, accountmanager en het hele ‘’familiegevoel’’ om Joinuz heen, deden mij besluiten om dit avontuur aan te gaan. In december ben ik begonnen aan mijn eerste opdracht vanuit Joinuz bij Omgevingsdienst de Vallei, in Ede. Van deze stap heb ik tot op heden geen moment spijt gehad!

Handhaving bij omgevingsdienst de Vallei

Via Joinuz kwam ik terecht bij OddV (Omgevingsdienst de Vallei) als juriste op het gebied van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Als juriste Wabo ben ik verantwoordelijk voor (complexe) handhavingszaken op het gebied van ruimte/bouw. In beginsel kun je hierbij denken aan bijvoorbeeld het realiseren van een vergunning-plichtig bouwwerk zonder omgevingsvergunning op het perceel. Daarnaast kun je ook denken aan (illegale) kamerverhuur of het niet conform de vergunning bouwen. Het is heel uiteenlopend en je kan hele bijzondere situaties tegenkomen. Het handhavingswerk komt via meerdere kanalen binnen bij ons. De buiteninspecteur/ toezichthouder kan een overtreding constateren, maar ook een buurman kan een handhavingsverzoek indienen. Handhaving ligt over het algemeen bij veel mensen gevoelig en wordt dan ook regelmatig door de burger als ‘negatief’ bestempeld. Van tevoren weet je ook dat je soms niet alle partijen blij kan maken. Het is een uitdaging om te kijken welke mogelijkheden er zijn om toch alle partijen nader tot elkaar te laten komen.

Mijn werkdag als juriste

Ik ben een vroege vogel, dus mijn werkdag begint om 07:00 uur. Vroeg beginnen is in dit werkveld niet altijd vanzelfsprekend, wat inhoudt dat ik dagelijks het licht mag aan doen op kantoor. Wat menig koffiedrinker heeft met zijn/haar ‘eerste noodzakelijke bakkie’ voordat je een werkdag kan starten, heb ik met thee. Dus voordat ik de pc start, eerst een theetje uit de automaat. Vervolgens ga ik de kantoortuin in, waar je flexplekken hebt. Je kan dus naar eigen voorkeur een plekje uitzoeken. Het voordeel van vroeg beginnen… je kan nog kiezen! Na het opstarten van mijn pc bekijk ik mijn agenda en planning voor komende dag. Vandaag staat de weekstart en een portefeuillehouders-overleg(PHO) met de wethouder op de agenda. Aansluitend ga ik naar buiten met de inspecteur en halverwege de middag mag ik een aantal telefoontjes plegen en aanschrijvingen de deur uit doen. Het eerste uurtje van mijn werkdag bestaat standaard uit het lezen en het beantwoorden van mijn mail.

Nadat het grootste gedeelte aan collega’s op kantoor aanwezig is, is het tijd voor de weekstart. De handhavingszaken die afgelopen week binnen zijn gekomen worden onderling verdeeld. Wanneer een bepaalde zaak je interessant lijkt mag je dit aangeven en ben jij de verantwoordelijke juriste.

Na de weekstart moet ik meteen door naar de PHO bij de wethouder. Op het moment dat een handhavingszaak politiek gevoelig is of je verwacht dat deze politiekgevoel gaat worden ga je naar de wethouder. Het is namelijk belangrijk dat de wethouder op de hoogte is van zo’n zaak en ook achter een te nemen besluit staat.

Ik vervolg mijn dag door mee op pad te gaan met de buiteninspecteur. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. Het is afhankelijk van het dossier of dat noodzakelijk is. Vaak kan je uit een constateringsrapport van een inspecteur ook een goed besluit nemen, maar soms is het prettig om de situatie te bekijken of de mensen even (aan) te spreken.

Daarnaast is het op stap zijn met de inspecteur altijd gezellig. Door langs te gaan bij een overtreder en een bakkie koffie (in mijn geval thee) te drinken aan de keukentafel is vaak een goed gesprek mogelijk, wat soms meer oplevert dan meteen een last onder dwangsom op te leggen.

Na het rondje met de inspecteur is het lunchtijd. Een stukje wandelen met collega’s is een vaste prik. Na de wandeling is het tijd om brieven op te stellen, mensen te bellen, nieuwe zaken op te pakken en met collega’s te sparren.

Om 16:30 uur zit mijn dag er weer op. Tijd om met een aantal collega’s de sportschool in te duiken, want tja.. we hebben immers vanuit Joinuz de mogelijkheid gekregen om gratis te sporten! Heerlijk! Van een werkdag als vandaag krijg ik energie. Je weet aan het begin van de dag niet wat het je gaat brengen. Elke handhavingszaak is anders en verwacht een andere insteek. Het werk blijft daardoor elke dag weer een uitdaging.

Werken bij Joinuz

Wil jij net als Rainne werken als jurist? Bekijk hier onze beste vacatures. Je mag ons altijd bellen of mailen met al je vragen! Wij zijn er immers voor jou en je zoektocht naar die ene perfecte baan. Hier vind je onze contactgegevens!